Det är kallt i Sverige och det är inte bara människorna som fryser under hösten och vintern. Våra hundar kan också bli nedkylda ganska snabbt, och hur lång tid det tar beror ofta på hur lång päls de har. En korthårig hund kyls ner fortare än vad en långhårig hund gör. En hund med korta ben kyls också ner ganska fort, jämfört med en hund som är lite högre upp från marken. Det är inte särskilt svårt att se om en hund är för kall. Skakar och darrar den fryser den, precis som människan. En hund som kyls ner för mycket och regelbundet kan bli allvarligt sjuk.
Skador kan uppstå
Läs den här artikeln: ”Jeanette: Lämna inte din hund ute i kylan” för att få tips på hur du kan se att hunden fryser. Så länge hunden är i rörelse är det mindre chans för att den kyls ner, men du ska undvika att lämna din hund sittandes ute när det är riktigt kallt. Det kan leda till urinvägsinfektioner samt svåra köldskador. En hanhund kan även förfrysa sin pung, vilket är mycket smärtsamt. Använd ett varmt täcke eller en jacka för hunden under vintern, speciellt om din vän har kort päls. För hundar som egentligen inte var framavlade för vårt kalla klimat är detta extra viktigt. I mycket sträng kyla, ta bara korta och snabba promenader.
Gör detta vid köldskador
De allra mest utsatta kroppsdelarna hos hunden är punghud, öronlappar, tår, svanstipp och spenar. Om du märker att din hund har blivit nedfrusen, titta på huden. Ifall huden känns läderartad och flagnar kan den vara köldskadad. Var mycket varsam när du hanterar området. Värm upp det med en varm hand, men flytta först hunden inomhus och vira in den i en filt. Får skadan tillbaka sin färg är det ingen fara längre. Gör den inte det, då sänker du ner den förfrusna delen i ljummet vatten på högst 40 grader, tills det skadade området rodnar. Detta är en mycket smärtsam process. Ifall det inte hjälper eller om skadan är allt för stor, då måste du kontakta veterinären.