Chinese crested och powder puff

 

Chinese Crested Dog, 10 months old, standing in front of white background

Chinese crested eller kinesisk nakenhund som den även kallas är en hundras som har sitt ursprung i Kina men eftersom den organiserade aveln inleddes i Storbritannien ses det som rasens hemland. Från 1860-talet och fram till 1904 visades rasen upp på både djurpark och vid hundutställningar i Storbritannien och därefter skrevs en rasstandard. Det dröjde sedan ända fram tills 1965 för rasen att återinföras igen då den första rasklubben bildades och den här gången i USA. Den första hunden av rasen chinese crested kom till Sverige 1972.

Rasstandard

Rasen finns i två varianter, nakenhund och powder puff och det speciella är att båda förekommer i en och samma kull. Namnet chinese crested kommer från tofsen på huvudet som sträcker sig en bit ner på nacken. Den har även päls som täcker tassarna samt en så kallad plym på svanstippen. Däremot är resten av kroppen helt hårlös. Varianten powder puff har en lång, mjuk slöjliknande päls som täcker kroppen. Alla färger är tillåtna för rasen och mankhöjden på en hanhund bör ligga på 28-33 centimeter och för tik 23-30 centimeter. Vikten varierar, men får inte överstiga 5,5 kilogram. Powderpuffen ska ha ett komplett saxat bett.

Hälsa

Det förekommer en viss ögonproblematik hos rasen, men procentandelen som drabbas är liten. Rasens medellivslängd är cirka 10 år, men med rätt motion och kost kan den bli äldre. Tandstatusen skiljer sig mellan chinese crested och powder puff och den förstnämnda saknar ofta några tänder samt har konformade canintänder som är något framåtriktade. Chinese crested kan även drabbas av akne.

Chinese Crested Dog - Powder-puff puppy on a white background with space for text.

Egenskaper och mentalitet

Mentaliteten hos chinese crested är gör den till en glad, livlig, tillgiven och lekfull hund som gärna följer med sin ägare överallt. Rasen fungerar bra med andra hundar och djur. Det är en intelligent hund som bör tränas tidigt då den har en tendens att vara envis. Rasen används oftast som sällskaps- och utställningshund, men du kan med fördel även träna agility och freestyle med den.

Add Comment

mts_sociallyviral