Att resa med hund

Hunden är människans bästa vän, sägs det ju, och det är därför inte konstigt att man kan vilja ta med sig sin hund och bästa vän när man reser iväg på olika äventyr. Att resa tillsammans med sin hund kan vara spännande, berikande och stärka bandet mellan en själv och hunden. Men för att både man själv och hunden ska ha en så trygg resa som möjligt, finns det vissa saker man måste förbereda innan man ger sig iväg.

De tre viktigaste sakerna att komma ihåg innan man tar med sig sin hund på en resa är att den ska vara id-märkt (vilket är mycket viktigt om den kommer bort under resan), att den ska vara vaccinerad mot rabies (och att man inte får resa ut ur landet inom 21 dagar efter vaccinationen) samt att hunden måste ha ett eget pass, där bland annat information om vaccinationerna finns med. Beroende på vilket land man ska till kan man också behöva ytterligare vaccinationer, eftersom det finns många smittsamma sjukdomar som hundar kan drabbas av runt om i världen, som inte finns i Sverige.

Det är dock inte bara de praktiska detaljerna som måste ordnas inför en resa med hund – hunden måste också förberedas mentalt. Det gör man bäst genom att träna på de olika situationer som sannolikt kommer att dyka upp under resan. Det kan till exempel vara bra att träna hunden på att vistas i stadsmiljö med mycket människor och att åka tåg, tunnelbana och buss, liksom att sitta i bur eller hundväska, beroende på hur hunden kommer att transporteras på flyget.

Om du ska resa med bil istället för att flyga finns det också saker som är viktiga att tänka på. Man måste till exempel se till att planera in gott om pauser då hunden kan rastas och dricka vatten, och det är bra att se till att det inte är för varmt i bilen även när man kör. Självklart ska man aldrig lämna hunden ensam i bilen, eftersom det snabbt blir mycket varmt i en bil som står parkerad i solen. Det är också vanligt att hundägare knyter fast hunden i dragkroken när man tar en paus, men detta kan vara mycket farligt om bilen skulle börja rulla, då hunden kan släpas bakom bilen.

Något annat man måste ha i åtanke är att det ofta innebär oförutsedda utgifter att resa tillsammans med en hund. Vissa hotell tar till exempel ut en extra avgift om man vill ha en hund på rummet, och detsamma gäller vissa flygbolag om man vill ha sin lilla hund som handbagage. Därför kan det vara bra att ha en extra ekonomisk buffert innan man ger sig ut på resa med en hund. I nödfall kan akuta utgifter betalas med ett smslån, till exempel från mobillan.se. De kan man sedan betala tillbaka så snart som möjligt när man har kommit hem från resan, och har njutit till fullo av alla upplevelser tillsammans med sin hund.

Add Comment

mts_sociallyviral