Hundraser som inte fäller

Att ha hund är för det mesta fantastiskt roligt men det kan bli en hel del jobb också. Beroende på vilken ras man väljer tillkommer det mer eller mindre pälsvård, vilket är bra att vara medveten om innan hunden införskaffas. En hund med kort päls kan ofta fälla ganska mycket, medan hundar med lång eller lockig päls i regel fäller mindre eller inte alls. I gengäld måste en hund som inte fäller klippas eller trimmas vilket kan leda till en del extra pälsvård utöver kamning och så vidare. Vill du ha en hund som inte hårar men kan tänka dig pälsvård passar det med en hund som inte fäller.

Hundar kan som bekant lämna hår efter sig som har en förmåga att fastna lite överallt. För den som har en fällande hund hemma är flitigt användande av dammsugare och klädvårdsrulle ett måste. Detta slipper den som har en hund utan fällande päls vilket kan vara en fördel. Även i bilen riskerar det att hamna mycket päls och för den som nyss köpt en ny elbil kan det kännas extra angeläget med en hund som inte fäller. Det finns alltså många praktiska skäl till att skaffa en hund med lockig päls.

Svart hund med lång päls

En vanlig anledning till att man vill ha en hund som inte fäller kan vara pälsallergi. Vissa allergiker tål nämligen icke fällande hundar, men detta kan variera och vara väldigt individuellt. En allergi kommer inte heller nödvändigtvis från hundens päls, utan kan lika gärna uppkomma från hundens saliv eller hudflagor. Även praktiska skäl som att man inte vill lägga tid på att städa upp hundhår eller få hundhår på kläderna kan spela in.

Hundar för olika syften

Så vilka är då raserna som inte fäller? Den vanligaste hunden som brukar nämnas i sammanhanget är pudel, som finns i flera olika storlekar. Pudeln är en mångsidig hund med krullig päls, som kan klippas i den typiska pudel-frisyren eller till en jämnlång längd. Tack vare sina olika användningsområden passar en pudel i de flesta sammanhang. För den som är ute efter en icke fällande, men mer sportig och aktiv hund finns vallhundar som pumi och puli.

En lockig hund

Hundar som inte fäller finns i alla storlekar. Bland de små raserna finns bland annat malteser, bichon frisé, kinesisk nakenhund och shih-tzu. Av de mellanstora raserna återfinns lagotto romagnolo, spansk vattenhund, irish soft coated wheaten terrier och schnauzer. Några hundar i modell större utan fällande päls är irländsk vattenspaniel, briard och bearded collie.

Det är viktigt att välja en hund med en päls som passar en själv och ens livsstil. En hund som fäller kräver som sagt lite mer städning, medan en hund med lockig eller lång päls kräver mer pälsvård i form av klippning och kamning. Oavsett vilken päls ens hund har är det viktigt att sköta om pälsen på bästa sätt och inte försöka ändra hunden eller göra behandlingar som är onaturliga för hunden. En hund i Florida dog nästan när matte färgade pälsen på den, vilket snarare blir djurplågeri än pälsvård.

Add Comment

mts_sociallyviral