Hjälp hunden under kalla årstider

Många med hund har varit med om att promenaderna blir allt svårare under vintern, då det är kallt och vissa hundar inte ens vill lämna hemmet om det inte är absolut nödvändigt för toalettbesökets skull. Om så är fallet och man dessutom har en hund som vanligen gillar att leka utomhus, kan hunden lättare bli understimulerad under vintern. Skulle man själv inte ha tillgång till Tv och film under det kalla vinterhalvåret skulle tiden inomhus snabbt kännas långtråkig och enformig, och man kan därför tänka sig hur det kan bli för en hund som inte uppskattar kylan. Därför är det viktigt att underlätta för promenader samt stimulans och mys i hemmet. För att göra promenaderna behagligare för hunden kan man rusta den med följande:

  • Hundtäcke – Även om hundar har päls blir det nordiska vinterklimatet kallt även för dem, och ett hundtäcke är därför ett bra sätt att göra promenaden behagligare för dem.
  • Tänk på tassarna – Hundarnas tassar är känsliga mot både kyla, underliggande material och om det exempelvis har saltats på vägarna. Om det finns salt på vägarna är det viktigt att torka av hundens tassar när ni kommer hem igen. Saltade vägar kan dessvärre orsaka skador på hundars tassar, och därför är det bra att ha en lämplig tassalva hemma om det skulle ske. För att förebygga skador och skydda mot kyla kan man även införskaffa hundskor.
  • Värmande liggunderlag eller filt – Vid längre promenader eller utomhusvistelser bör hunden ges möjlighet till en liten vilostund på varmt underlag.

Tänk på att gå rimliga promenader med hänsyn till vädret, kylan tär nämligen även på hundarnas energi. En del hundar trivs utmärkt med promenader och utomhusaktiviteter även när det är kallt ute, medan andra gör vad de kan för att slippa. Om det är blött, slaskigt och lerigt utomhus kan hunden behöva tvättas av. Gör man det genom att duscha av den ska man även vara noggrann med att torka hunden ordentligt efteråt, då det inte är bra för en hund att vara blöt och kall. När hunden väl gjorts ren är det dags för huset, och då kan det vara behändigt att införskaffa en robotdammsugare på Buildor så man slipper dammsuga själv.

Lek och mys inomhus

Väl inomhus kan det vara skönt med mattor om man har ett kallt golv, samt hundbäddar så hunden inte behöver ligga på ett kallt underlag. Vissa hundar uppskattar dessutom att böka sig in under filtar. Om man har en hund som vanligen får mycket lek och stimulans utomhus, som inte går att utföra på samma sätt på vintern, är det viktigt att hunden istället får mer lek eller stimulans inomhus under denna period. Det finns aktiveringsleksaker så hunden får arbeta för sina godbitar. Det går även utmärkt att låta hunden söka godiset i hemmet och att efterhand öka svårighetsgraden.

Man bör således sätta sig ner och planera vilka åtgärder som krävs inför den kalla åtgärden för att hunden ska få det så bra som möjligt både när den befinner sig utomhus och inomhus.

Add Comment

mts_sociallyviral