Hund i lägenhet

Att ha hund är som att ha en extra familjemedlem, för hundar följer varenda steg man tar och är alltid med en vart man än ska. Det är därför ett stort ansvar att skaffa hund, inte minst för att man måste kunna garantera hundens trivsel, livskvalitet och säkerhet. Många frågar sig ifall det verkligen går att ha en hund om man bor i lägenhet. Detta eftersom det ger hunden en begränsad yta att röra sig på, samtidigt som det kan bli ett problem om grannarna tycker det är jobbigt att hunden skäller eller stör på något annat sätt. Det brukar dock gå alldeles utmärkt att ha en hund i lägenhet, men det finns självklart vissa saker som man måste tänka lite extra på.

Rätt ras på rätt plats

Vissa hundar passar bättre att ha i lägenheter än andra hundar och att välja rätt ras kan vara det som avgör ifall hunden trivs eller inte. Det är till exempel lättare rent praktiskt att välja en mindre ras, eftersom de helt enkelt behöver mindre golvyta att röra sig på. En minipudel, chihuahua, cocker spaniel eller mini-terrier kan till exempel vara lagom storlek. Tänk dock på att små hundar brukar skälla lite mer än vad större hundar kan göra och detta kan störa grannarna. Att välja en ras som trivs på mindre utrymmen och som inte skäller särskilt mycket är ett utmärkt val. En fransk bulldog är ett exempel på en sådan hund, men det finns många andra att välja mellan. Kom ihåg att alla hundar behöver motion, oavsett hur stora eller små de är. En hund som är trött och har fått motionera är en glad och, förhoppningsvis, tystare hund.

Trappor kan bli jobbigt

Någonting annat som man måste fundera på om man bor i lägenhet är hur man tar sig in och ut ur bostaden. Många hundar vill gå ut två till tre gånger om dagen och det kan bli mycket spring i trapporna. En ung hund kan klara det bra, men det blir ofta äldre med många trappor för en äldre hund. Vissa hundar har även genetiska problem med leder och annat, vilket är viktigt att ta i beaktande. Har du turen att bo på markplan kan du installera praktiska skjutdörrar som tar liten plats och på så sätt underlätta promenaderna. Har du hiss i bostadshuset underlättar det mycket om du bor på de övre våningarna. Finns inte det, fundera på att skaffa en liten hund som du kan bära upp och nerför trapporna.

Add Comment

mts_sociallyviral