Hundens sömn

Precis som för oss människor är bra sömn avgörande för att en hund skall kunna må bra och fungera normalt. Exakt hur många timmar en hund måste sova varierar dock från ras till ras. Valpar och äldre hundar behöver dessutom betydligt mer sömn än en hund som befinner sig mitt i livet. En mellanstor hund kan sova mellan 16 och 18 timmar per dygn och en valp kan sova betydligt mer, så man skall som ny hundägare inte bli förvånad när ens söta lilla valp sover bort större delen av dygnet. Under den vakna tiden är det dock full fart och det skall både lekas, ätas och promeneras. Om din hund redan från valpåldern har en plats att kalla sin egen, kanske en hörna med en mjuk kudde eller en stor bur som aldrig stängs igen, är detta bara positivt. På så vis kan hunden gå undan när den behöver vara för sig själv en stund.

Var sover hunden?

Var hunden egentligen skall sova på nätterna är ett omdebatterat område, men faktum är att vi mår bäst av att sova i samma rum. En del hundägare låter hunden sova i sängen, medan en del förser hunden med en stor och mjuk kudde precis bredvid. Eftersom våra hundar är flockdjur är det viktigt för dem att kunna sova så nära resten av familjen som möjligt. Detta gör dessutom att hunden slappnar av och minskar risken för oroliga och stressade djur nattetid. Hundar som inte sover ordentligt på nätterna, eller som blir störda i sin sömn dagtid, riskerar att utveckla en hel del negativa tendenser. Trötta hundar kan bli känsliga för beröring och även överreagera på smärta, något som kan vara farligt när det finns små barn i familjen. Precis som människor blir de också lättirriterade och får mycket svårare att koncentrera sig och lära sig nya saker. Ytterligare en konsekvens kan vara ett försämrat immunförsvar med en rad sjukdomar som följd. Det är med andra ord inte bara viktigt att din hund sover ett stort antal timmar per dygn, det kan också vara livsnödvändigt.

Att sova med sin hund

Huruvida hunden skall få sova i din säng bestämmer du som hundägare själv, du måste dock komma ihåg att vara konsekvent med ditt beslut. En hund som en gång fått njuta av ett mjukt duntäcke och en fjädrande madrass kommer inte frivilligt att hålla sig därifrån. Det kan också vara frestande att låta den söta lilla valpen sova i sängen på nätterna, men kom ihåg att även valpar växer. Den lilla boxervalpen kommer kanske sova sött vid dina fötter, medan den fullvuxna boxern gärna delar din huvudkudde eller kanske rent av ligger ovanpå dig. Att förbjuda en vuxen hund att sova i den säng den sovit i som valp är både elakt och oerhört svårt, och bör av den anledningen undvikas så mycket det bara går. Att dela säng med sin hund har dessutom en rad hälsofördelar, men i slutändan är det upp till dig som hundägare att bestämma hur du vill göra .

Add Comment

mts_sociallyviral