Vinterkläder till barn

Det kan ibland kännas tillräckligt svårt att klä sig själv för den svenska vintern och de utmaningar den erbjuder, från låga temperaturer på neråt -20 grader till flera plusgrader, och variationer mellan höga snödrivor och slask. Att klä sina barn är ofta ännu svårare, eftersom deras vinterkläder ska hålla för lek och bus utomhus.

På grund av det sistnämnda är kanske det viktigaste man bör tänka på när man skaffar vinterkläder till sina barn att bara en uppsättning inte räcker. Om barnen bara har en overall, ett par vantar, en mössa och så vidare, kommer de inte att klara sig en hel dag på förskolan; det räcker med att det blir snöbollskrig under den första utomhusvistelsen för att barnet ska behöva en ny och torr uppsättning vinterkläder senare på dagen, eller när det är dags att gå hem.

Detta gör självklart vinterkläder till en stor utgift för många föräldrar, särskilt eftersom vinterkläder är en av de få saker som man inte alltid bör köpa secsnow-1217124_960_720ond hand. Detta på grund av att vinterkläder utsätts för betydligt mer slitage än inomhuskläder – en overall håller vanligtvis bara en säsong. Det kan därför vara bra att köpa så mycket av barnets övriga kläder second hand som möjligt, för att ha råd med nya overaller och vintekläder.

När man väljer ytterkläder till barnen är det också bra att tänka på att välja färgglada plagg. Dels för att barnen på det sättet kan tycka att det är roligare att sätta på sig de annars ganska jobbiga plaggen (de får gärna vara med och välja själva), dels för att barnen på det sättet syns bättre i mörkret under de svenska vintrarna.

Ytterligare en utmaning gäller de barn som ännu inte är tillräckligt stora att gå själva, utan som ska ligga stilla i vagnen i minusgrader. Det bästa i det fallet är den klassiska lager-på-lager-metoden, samt att använda sig av naturmaterial som ull. Det hjälper också om man har en stabil vagn som klarar de svenska vinterförhållandena, till exempel från märket Bugaboo. Då kan man ta sig fram genom snödrivorna snabbare, vilket betyder att barnet inte behöver tillbringa lika mycket tid utomhus när det är som allra kallast.

Add Comment

mts_sociallyviral